Piparkakku on maustettu leivonnainen, jota syödään erityisesti jouluisin. Se on tavallisesti ohueksi leivottu rapea pikkuleipä, joka muotoillaan tarkoitukseen valmistetulla muotilla muistuttamaan esimerkiksi tähteä, sydäntä, ihmistä, eläintä tai muuta hahmoa.
Kuvan Piparikakkuformut ovat peräisin Suomen Teollisuus-kaupan Joululehdestä vuodelta 1900.
Elkassa olevista arkistoista löytyy runsaasti erilaisia piparkakkureseptejä. Valmistusaineina on käytetty mm. sian- tai kananrasvaa, ruisjauhoja, ohrajauhoja, hunajaa, rusinoita ja pähkinöitä.
Pipariohjeitakin ”on niin suuri valikoima, etteivät ne heti loppune”:
Lähteet:
A. Ahlström Oy, Karhulan tehtaat: Mesikämmen lehti v. 1945
Enso-Gutzeit Oy, keskushallinto: Henkilökunnan lehdet vv. 1945 – 1950
Kesko Oy: Pirkka-lehdet v. 1958
Mainostoimisto Erva-Latvala: Vaasan Höyrymyllyn mainokset vv. 1936 – 1939
Outokumpu Oy: Outokummun Sanomat vv. 1938 – 1950
Artikkelikuva on Kirjavälitys Oy:n arkistosta #107