Designarkisto

Designarkisto aloitti toimintansa vuonna 2010 nimellä Finnish Industrial Design Archives (FIDA). Muotoiluarkiston toiminnan käynnistämisessä liikkeellepanevana voimana olivat vuorineuvos Krister Ahlström sekä teollinen muotoilija Jorma "Muumi" Pitkonen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi helmikuussa 2010 erityisapurahan teollisen muotoilun arkiston perustamista varten ja FIDAn toiminta käynnistyi saman vuoden aikana. Ensimmäisinä toimintavuosina otettiin vastaan aineistoja teollisen muotoilun pioneereilta ja luotiin puitteet toiminnan jatkamiselle. Nimenmuutos Designarkistoksi toteutettiin vuoden 2016 alkupuolella kuvaamaan paremmin arkiston laajentunutta toimintaa.

Designarkisto kerää ja säilyttää pysyvästi suomalaiseen muotoiluun ja suunnitteluun liittyviä asiakirjoja ja esineitä. Aineistot voivat olla esimerkiksi teollisen muotoilun, huonekalu- ja sisustussuunnittelun, lasi- ja keramiikkamuotoilun, muoti- ja tekstiilisuunnittelun, korumuotoilun, visuaalisen viestinnän suunnittelun sekä immateriaalisen suunnittelun aloilta. Aineistoja voivat luovuttaa muotoilijat, suunnittelutoimistot, yritykset sekä järjestöt.

Designarkisto on suomalaisen muotoilun tutkimuspaikka, jonka aineistot ovat kaikkien käytettävissä. Arkisto tarjoaa aineistoja esimerkiksi tutkijoille ja opiskelijoille niin opetusmateriaaliksi kuin opinnäytetöiden lähdeaineistoksikin. Perinteisten tutkijasali- ja kaukolainauspalveluiden lisäksi Designarkiston toiminnassa on  panostettu digitaalisuuteen ja sähköisiin palveluihin. Verkkopalveluiden avulla pyritään vastaamaan erilaisten käyttäjäryhmien tarpeisiin ja lisäämään muotoilun saavutettavuutta.

Vierailuryhmät ovat tervetulleita tutustumaan suomalaiseen muotoiluun ja arkiston toimintaan. Designarkistossa järjestetään sopimuksen mukaan myös erilaisia muotoiluun liittyviä työpajoja koululaisille ja opiskelijoille.

Lue Designarkiston palveluista lisää täältä.

elka

 

 

 

 

Tallenna